torstai 15. huhtikuuta 2010

Huhtikuun siemenkylvöt ja koulinta...

Taas alkoi kylvöjen ja mullanvaihtojen aika, kuun ja perinnetiedon mukaan !
Nyt aion kylvää kuvassa olevan kultatesman, mikä on siis heinä. Samoin tuoksuherne sekä muutama muu odottelee huomenna kylvöä. Tuoksuherneen siemeniä kannattaa muuten liottaa vedessä ennen kylvöä.


Maaliskuussa kylvin petunian siemenet hajakylvönä ja tältä ne näyttävät nyt : )
On siis koulimisen aika...

Siemenistä kylvettyjen taimien kouluminen:



Otetaanpa esille koulintapuikko, siis puukynä ; ) Hyvin varovasti tartutaan taimea lehdestä ja koulintapuikon avulla irroitetaan taimi mullasta, juuria ja lehtiä vahingoittamatta.

Siis hyvin, hyvin varovasti...


Etukäteen ruukut on täytetty uudella tähän sopivalla mullalla. Koulintapuikolla painetaan reikä mullan pintaan ja taimi istutetaan reikään, hyvin hyvin varovasti ; )
Koulintapuikolla painellaan multa juurien ympärille. Lopuksi kastellaan kevyesti, siis varovasti...
Koulinta ei taida sopia ihan kaikille ; )


Ja sitten ainakin viikoksi läpinäkyvän muovin alle puolivarjoon. Täydessä auringossa taimet lähkähtyvät. Ja tietysti kastellaan tarvittaessa.
No jos ei halua koulia, voihan kylvää jokaiseen ruukkuun vain yhden siemenen : )
.
Onneksi noita koulittavia pikkutaimia oli vain 19 kpl... , tällä kertaa ; )
Täältä näet nämä petunian taimet kukkivana.

Edit - taimikasvatuksessa hygienialla välttää taimipoltteen, kanelihomeen ja harsosääsket.

Lisää vinkkejä siementen kylvöistä ja kasvatuksesta:


Kuun mukaan kylvöjen ja koulimisen ajoittamisesta  Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. Lisää tietoa siitä täältä.

16 kommenttia:

  1. Ihana kirjoitus taas sinulta Sari :)

    Me ollaan kanssa pikkumiehen kanssa tänään kylvetty joitain kukkia

    ja koulittu chilit, laventelit ja rosmariinit :)

    Aina vannon, että kylvän niin, ettei paljon tarvitsisi koulia (lyhyt pinna minulla), mutta kyllä se pienisiemenisillä menee usein tuhottomaksi koulimisshowksi :)

    Mukavia kevätpuuhia sinne!

    VastaaPoista
  2. Kiitos sari näistä havainnolistavista koulimisohjeista! Ei välttämättä just mun hommaa, mutta yritän onnistua, jos ja kun kylvökset itävät :)

    VastaaPoista
  3. Sari, jotenkin tuo koulinta ei sovi minun luonteelle...;-)

    Istutin valkoista tuoksuhernettä ja yritin laittaa niin, että ei tarvitse ryhtyä tuohon hommaan, joka kysyy kärsivällisyyttä. Ne muuten itävät jo. Liotin ensimmäisen kerran. Ilmankos eivät ole ennen onnistuneetkaan.

    VastaaPoista
  4. Tuo koulinta on kyllä tarkkaa puuhaa.

    Tuoksuhernettä pitäisi kyllä saada, oli minun suosikkikukkiani jo lapsena.

    VastaaPoista
  5. Hanna - kiitos ! Joskus opiskeluaikoina suoritin harjoittelujakson taimitarhalla,...silloin tuli koulittua muutama taimi ; )
    Sisällä, kotona, multajälkien siivoaminen on se, mistä koulimisessa en pidä ; )
    Sinä kylvät tosi paljon kaikenlaista. Ihailtavaa !

    Maria - ole hyvä : ) Kouliminen on itse asiassa helppoa, kunhan ote on hellä ; )
    Toivotaan, että kylvöksesi itävät. Joillakin lajeilla itäminen tapahtuu tosi hitaasti...

    Leena Lumi - minäkin laitan hajuherneen siemenet likoamaan kohta, ja sitten huomenna kylvän turvonneet siemenet multaan... viimeistään loppukesällä pääsee nauttimaan niiden ihanasta tuoksusta : )
    Ja aion kylvää vain pari siementä per ruukku, niin ei tarvitse koulia ; )

    Sussi - koulinta on tarkkaa ja ei sovi kömpelösormiselle ; )
    Onneksi keväällä saa tuoksuhernettä ostaa taimina, jos ei muista kylvää niitä etukäteen. Yleensä niiden taimien kukkien väristä, ei vain ole tietoa... siksi on pakko kylvää ne itse ; )

    VastaaPoista
  6. Harrastin tänään samaa hommaa, istutin aika liudan samettikukan taimia omiin ruukkuihinsa. Huh - kyllä se pinnaa kysyy - ja käy selän päälle, vaikka pöytäkorkeudella teinkin. Ja hajuherneen taimet koulin myös, saa nähdä olinko tarpeeksi helläkätinen.

    VastaaPoista
  7. Hyvä Sari, tällaiset ohjeet on tarpeen! Mulla on tuota kultatesmaa, kylvin viime keväänän (vai oliko se jo toissa vuonna...) Siitä tuli muutama tuhea tupas puutarhaan, jotka näyttävät olevan hyvissä voimissa tänäkin keväänä. Mulla on tapana koulia silleen ronskimmin, että otan nipun pikkuisia ja laitan koko tupsun isompaan ruukkuun, en jaksa yksitellen...
    Englannissa, mm. Wisleyssä kultatesmaa kasvaa puiden alla metsäpuutarhassa, niinpä laitoin tesman taloni pohjoispuolen kukkapenkkiin, missä se on viihtynyt erinomaisen hyvin.

    VastaaPoista
  8. Oi ja voi, ei koulimista tännekään.. Mulla on taimisto ostettuna kahdeksan pelargonian tainta, saapa nähdä päätyvätkö ne ikinä minnekään ;) Karvahortonomini on niistä suunnattoman kiinnostunut ;(

    VastaaPoista
  9. Pieniä, ihania, söpöläisiä! Tarkkaa hommaa, ettei pienet mene poikki!

    VastaaPoista
  10. Rakastan pikkuruisia taimia, mutta tuo kouliminen on kyllä varsinaista pakkopullaa. Ei todellakaan sovi minunkaan luonteelleni. Vaan mikäs siinä auttaa, kun tulee kuitenkin aina kaikenlaista kylvettyä. :D

    Kiitos tiedosta, että nyt kuuluu kylvää. Tänään sitten mullan kanssa touhuamista.♥

    VastaaPoista
  11. Sirkka - nyt heti aamulla täytyi tarkistaa, miten minun koulitut taimet selvisi... kaikki terhakkaita, onneksi : )
    Sinulla on ollutkin paljon koulittavia...käy varmasti selän päälle.

    Saila - orvokkien yms kouliminen tuppaana, on kyllä järkevää ja hermoja säästävää ; )
    Ihastuin tuohon kultatesman väriin, pihalla kun on pari muutakin limenvihreää kasvia. Paikkaa en ole niille vielä päättänyt ja tuo metsäpuutarha vinkkisi antoikin minulle ihan uusia ajatuksia... Kiitos !
    Onpa kiva kuulla, että on talvehtinut hyvin: )

    Elisa - pelakuut taitavat saada hortonomiltanne erityishoitoa ; ) Onneksi pelargonit kestävät vähän kovempiakin otteita...
    Toivotaan, että pelakuista riittää iloa ihan syksyyn asti : )

    Taru - tuo taimi ja sen lehti katkeaa niin helposti. Muistan kouluajoilta, kun eräät koulijat saivat katkottua enemmän pikkutaimia, kuin mitä saivat koulittua. No, pääsivät muihin hommiin... ; )
    En muuten eilen katkaissut yhtään : )

    Anskukka - eilen alkoi hyvä kylvö- ja istutusaika, jatkuen pari viikkoa. Tuossa sivupalkissa on tarkemmin ne päivät...
    Se on niin totta, välillä on vain pakko koulia, kun on kerran kylvänyt siemenet hajakylvönä...
    Siinä saa kyllä pajon taimia, halvalla ; )
    Mukavia multapuuhia !

    VastaaPoista
  12. Hei Sari,

    kiitos havainnollisista ohjeista :) Yleensä ohjeet ovat luokkaa: kylvä, kouli ja latvo. Kun hommaa aloittaa, niin tulee miljoona kysymystä mieleen: miten kylvetään, miten tuo kouliminen tapahtuu entä latvominen, mistä kohdasta se latva katkaistaan?

    Pidän kovasti kukista ja kasveista ja olen täksi kesäksi tilannut taimia ja odottelen niitä saapuviksi parin viikon päästä. Tuntuu vain, että mikä siinä hommassa mättää, vaikka kuinka yrittää kastella ja lannoittaa, niin kasvit nuupahtavat tai kuivuvat? Nytkin minulla on kuukausi sitten ostettu laventelipuu, joka on kasvanut huimasti. Osaatko sinä neuvoa pitääkö sitä leikata vai antaa vain kasvaa? Uudet lehdet ovat vihreitä eikä niissä ole vanhempien lehtien harmaata nukkaa. Totesin myös, että laventelini ei tuoksu laventelilta vaan lähinnä rosmariinilta...

    Tulipas pitkä sepustus :)

    Ihanaa tulevaa viikonloppua sinulle Sari! ja muillekin!

    T. Niina

    VastaaPoista
  13. Siitä se kasvu lähtee nopeasti eteen päin .. Ihania kukkia kesällä =D

    VastaaPoista
  14. Niina - ole hyvä ! Sain idean noin tarkkaan kuvaamiseen neuvontakäynnillä... : )
    Periaatteessa tavallisten kasvien hoito on todella helppoa, kunhan tietää, millaisella paikalla ne viihtyvät ja kuinka kosteassa/kuivassa mullassa ne parhaiten kasvavat.
    Oletko varma, että kasvisi on laventeli, ettei se vaan olisi rosmariini. Rosmariinilla on enemmän kiiltävät ja kovemmat lehdet ja laventelilla nukkaisemmat.
    Näin näkemättä kasvia, on vaikea sanoa, miten sitä kannattaisi leikata. Liian pimeässä kummatkin kasvattavat hassun pitkiä versoja ... Ja kummatkin kestävät leikkausta.
    Keväistä viikonloppua sinullekin !

    RANTAPUIKKO - juu, kesällä on odotettavissa kaikkea kaunista kukkivaa ... jos kaikki sujuu hyvin ja lomakastelija, muistaa käydä kastelemassa ; )

    VastaaPoista
  15. Eikö kouliminen ole taimen kehitykselle tarpeellista muuten kuin tilan kannalta? Jos aikoo kylvää kananmunakennoon, montako siementä siihen mahtuu, mikäli ei halua koulia (koska pelkää, että tuhoaa kaikki taimet kokemattomilla otteillaan)? Toki varmaan riippuu siitäkin, että mitä kylvää. Millaista sen mullan olisi syytä olla näissä ruukuissa joihin koulitaan? Kylvömultaa vai mustaamultaa? Onko ideana saada enemmän tilaa vai ravinteita? Jos multa on ravinteikkaampaa, voisiko kennoon mahtua useampikin taimi, ainakin aluksi ja sitten myöhemmin koulia vaikka uudestaan mikäli tila näyttää loppuvan kesken?

    Sit olen pohtinut sitä, että jos kasvattaa yrttejä siemenestä, niin koulitaanko niistäkin vain yksi taimi? Tarkoitan siis sitä, että kasvaako yhdestä sirkkalehdestä sellainen monivartinen puska vai onko jokainen varsi kotoisin omasta siemenestään? Anteeksi jos kyselen tyhmiä. ;)

    VastaaPoista
  16. Anonyymi - nuo pohdiskelusi ovat todella hyviä kysymyksiä... ei ollenkaan tyhmiä.
    Riippuu aina kasvilajista kylvetäänkö siemen suoraan ruukkuun yksittäin (esim hajuherne), vai hajakylvönä laatikkoon. Hajakylvöjen taimet tulee koulia myöhemmin ruukkuihin.
    Kylvän hajakylvönä ne kasvit, joiden itävyys on epävarmaa tai siemenet ovat tosi pieniä.
    Kylvömulta sopii kylvömullaksi ; ) Koulintaan ja ruukutukseen sopii jo tavalliset mullat. Itse koulin jättiverbenan alut GreenCaren Luomu kukkamultaan.
    Koulitaanko yksi vai useampi taimi ruukkuun, riippuu kasvilajista ja miten myöhemmin niille riittää juuristotilaa kasvaessaan lähekkäin. Niitä ei voi enää myöhemmin koulia, vaan koko multapaakku istutetaan isompaan rukkuun jos tarve vaatii.
    Osa taimista latvotaan, jotta taimet haaroittuisivat eli tuuheutuisivat.
    Eli rohkeasti vain kokeilemaan, jos tietoa ei löydy kasvikohtaisesti.... puutarhaharrastuksessa oppii usein juuri kantapään kautta : )
    Sivupalkista löytyy Juttujen aiheet-osio, ja sieltä kohta Kylvöt, jossa on koottuna aiheeseen liittyvät jutut : )

    VastaaPoista