lauantai 31. joulukuuta 2016

Tammikuun ekat kylvöt, jee!

Blogiyhteistyö:Biolan
Onpa hassua tehdä tammikuun kylvöt jo näin joulukuun puolella. Pitkän pohdinnan jälkeen tämä päivä on yksi parhaimmista tammikuun kylvöpäivistä, kuun vaiheiden ja perinnetiedon mukaan.
HUOM. näin aikaisin kylvetään vain tosi pitkän esikasvatuksen vaativia kasveja!

Nyt kylvin näitä super ihania rimpsureunaisia orvokkeja, jotka kukkivat viime toukokuusta marraskuulle asti. Siemenpussin olin tietysti hankkinut jo syksyllä valmiiksi, viime keväästä viisastuneena 😉

Siemenet hajakylvönä:

Kipoksi valitaan puhdas astia ja mullaksi laadukasta kylvömultaa.
Ensin kastelin mullan kosteahkoksi ja sitten tasoitin sen pinnan pienellä pullolla. Siemenet ripottelin  mullan pinnalle noin puolen sentin välein ja lopuksi peitin siemenet mullalla. Sitten sumutin mullanpinnan kosteaksi, laitoin nimilapun päivämäärineen ja sujautin kylvöastian läpinäkyvään muovipussiin.

Siemenpussin ohjeet kannattaa aina lukea huolella. Näille rimpsureunaisille orvokeilla oli ohjeessa "itää n. 15-18 asteessa 14-21 vrk." Eli voi mennä lähemmäs kuukausi, ennen kuin siemenet lähtevät kasvuun.


Laadukas kylvömulta:

Siemenet kannattaa aina kylvää uuteen multaan, joka on rakenteeltaan ilmavaa ja niukkaravinteista.
Biolanin Kylvö- ja taimimullassa on lisäksi juurtumista ja kasvua edistävää mykorritsaa ja hyötymikrobeja. Tässä ammattitason luomu mullassa on kylvökset onnistuneet tosi hyvin.
Multa, jossa on näitä "eläviä" mykorritsoja ja hyötymikrobeja, kannattaa käyttää vuoden sisällä. Sitä vanhemmassa multapussissa mykorritsojen ja hyötymikrobien teho on heikentynyt selvästi.
Multapussi on hyvä aina sulkea tiiviisti ja säilyttää viileässä. Tämänkin pussin voisin viedä vaikka kylmään pihavarastoon odottamaan helmikuun kylvöjä.
Sain Kylvö- ja taimimullan Biolanilta, kiitos taas heille avusta!

Tammikuussa kylvettävät siemenet:

  • Jättiverbena
  • Orvokki kevätkukaksi
  • Pelargonit
  • Osa chileistä
  • Mansikat
Nämä voi myös kylvää helmikuussa, jolloin kukinta alkaa myöhemmin. 
Liian aikaisin ei kannata aloittaa esikasvatusta, koska pitkään sisällä pidettävät taimet kasvavat heikoiksi. Tässä vähän koetan hillitä teidän kylvöintoa... nyt on vasta vuodenvaihde!

Onneksi minulla on hyvin valoisa ikkunalauta, jossa vähän ikkunasta falskaa. Siinä voi kasvatella viileää kestäviä esikasvatettavia, mutta ei lämpöä rakastavia chilejä. Luonnonvalo riittää.

Jos on huonot kasvatustilat, on ehkä järkevämpää unohtaa esikasvatus. Tosin kylvöpuuhat on jo itsessään niin kivaa touhua, ettei haittaa vaikka taimista ei tulisikaan ihan priimaa.

Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:

Kuun mukaan kylvöjen ajoittamisesta lisää Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. 

Hauskaa ja innostavaa uutta vuotta!

Terveisin Sari

Saapas nähdä, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan blogiin 😊




18 kommenttia:

  1. Voi miten ihania kylvöpuuhia täällä. Kylvin itsekin tänään, mutta ulkosalla. Nuo rimpsupeunaiset orvokit näyttävät niin viehättäviltä, että taidan oitis surffata siemenkauppaan =) Innostavaa ja puutarhaisaa Uutta Vuotta Sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitsi, kun en älynnyt kylvää pihallekin. Nimittäin tutkin vanhoja siemenpusseja, ja siellä olisi ollut muutama, jonka olisi voinut kylvää. Nyt ne menevät kevääseen, sillä maa näyttää tänään olevan jo jäässä.
      Kiitos toivotuksesta :)

      Poista
  2. Jee. Todellakin!
    Näyttääpä mukavalle puuhalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvöpuuhat on niin mahtavia! Tulee heti kevätfiilis, vaikka talvi on vasta alullaan :)

      Poista
  3. Osaat kyllä kirjoittaa tosi innostavasti! Ajattelin jo etten esikasvata mitään tänä keväänä, mutta luettuani kirjoitustasi sormet vie väkisinkin siemenkauppojen nettisivuille ja kevään kylvösuunnitelma on aloitettu. Iso kiitos inspiroivasta blogista ja upeista kuvista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta palautteesta! Se niin innostaa jatkamaan tätä blogikirjoittelua :)
      Minullakin tuli selailtua nettikauppojen siemenvalikoimaa. Aivan ihania uutuuksia näytti olevan tarjolla. Hankintalistasta tuli tosi pitkä... ja joudun varmaan vähän karsimaan sitä. Harmi, kun kaikkea ei voi samana keväänä kylvää. Itse asiassa teen nykyään niin, että kylvän siemenpussin siemenistä vain osan. Siten kylvöpaikkaan saa mahtumaan enemmän eri kasveja. Konstit on siis monet :)

      Poista
  4. Oikein ihanaa puutarhavuotta sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :)
      Toivotaan, että alkanut vuosi on mitä parhain puutarhurin näkökulmasta!

      Poista
  5. Ei voisi uskoa, että nyt se esikasvatus alkaa! Nuo orvokit ovat niin ihania, yritän vielä toppuutella itseäni, etten alkaisi kasvatuspuuhin vielä. Ihanaa alkanutta Uutta Vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä miettiä ja harkita, milloin aloittaa esikasvatukset. Näin aikaisin kylvetään vain tosi pitkän esikasvatuksen vaativia kasveja.
      Näiden orvokkien kanssa minulla on tavoitteena saada ne kukkaan huhti-toukokuun vaihteessa. Silloin on edelleen yöpakkasia, mutta laitankin ne lasitetulle parvekkeelle :)
      Kiitos samoin sinullekin!

      Poista
  6. Tällaista postausta lukiessa tulee eittämättä mieleen, että kevät on täällä! Osaat silti olla realisti ja todeta, että talvi on tuskin vielä alkanut. Tosiaan, huomenna pitäisi taas olla pakkasta niin, että pihakasvien puolesta suorastaan huolettaa.

    Haastan sinut (kuten kaikki muutkin puutarhailevat bloggaajat) kertomaan menneestä kasvuvuodesta kahdellatoista kuvalla. Laita linkki postaukseesi alkuperäiseen haastepostaukseeni, niin se saa sitä kautta ansaitsemansa huomion - listaan osallistuvat postaukset alkuperäiseen julkaisuun. Blogisi ovat niin innostavia, että odotan jo, millaisen postauksen saat aikaiseksi ;)

    Hyvää puutarhavuotta 2017!

    Sini K.
    kasvihormoni.fi
    http://blogit.meillakotona.fi/kasvihormoni/kaksitoista-kuvaa-menneesta-vuodesta/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletpas keksinyt ihanan haasteen! Katsotaan, mitä löydän kuviksi, tosin taidan ehtiä tehdä postauksen vasta jonkin ajan kuluttua.
      Meillä on sen verran vanha piha ja paljon kasveja, että olen hyvin luottavaisin mielin pihakasvien suhteen. Jos ne kestivät viime talven, niin todennäköisesti kestävät tämänkin. Ja jos muutama ryhmäruusu kuolee, se ei haittaa. Tilalle ostetaan uusia, ehkä jotain erikoisempaa lajiketta. Näin pihalle saa uusia kasveja :)
      Kiitos toivotuksesta, ja loistavaa puutarhavuotta sinullekin!

      Poista
  7. Heippa ja Hyvää tätä vuotta!
    Heitin myös keijunmekot multiin. Viime kesänä ei tullut siemenpalluroita juuri lainkaan mutta toivottavasti nämä vanhat vielä itävät. Keijunmekko on jo muutaman vuoden ollut se mitä on pakko saada joka kesä. Yksi vanha kasvi on vielä hengissä, katsotaan saanko vielä sen säilymään kevääseen.
    Terveisin Sisko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keijunmekko on kyllä tosi kaunis. Pidetään peukkuja, että saat sen talvetettua onnistuneesti. Onneksi päivät jo pitenevät kohti kevättä :)
      Keijunmekot tosiaan kylvetään aikaisin, yleensä helmikuussa. Sitä en olekaan koskaan kylvänyt itse. On ollut helppo ostaa iso taimi suoraan torimyyjältämme :)
      Kiitos, hyvää vuoden alkua sinullekin!

      Poista
  8. Heips, kaikkiin edellisiin kiitoksiin on helppo yhtyä! ;) Käytän mielelläni Biolanin tuotteita. Välillä aina jokin menee mönkään siinä vaiheessa, kun taimia siirtelee ulos. Siksi ehdotankin, että tekisit jossain välissä postauksen niistä välivaiheista, mitä siihen siirtelyyn liittyy... Käytätkö myös silloin Biolania? Jne... Vastauksista jo etukäteen kiitollisena, Siiri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta palautteesta :)
      Käytän tosiaan etupäässä Biolanin multatuotteita. Sen lisäksi käytämme oman kompostin multaa monivuotisten puiden, pensaiden, köynnösten ja perennojen istutuspaikan mullan parantamiseen. Meidän pihalla kun on tosi paksu multakerros vanhastaan.
      Kiitos vinkistä! Laitan tänne juttua noista taimikasvatuksen välivaiheista vähän myöhemmin. Sen lisäksi taidan tehdä jutun myös epäonnistumisista, sillä ei ammattilainenkaan aina onnistu ;)

      Poista
  9. Hei!Itsekkin ensimmäiset kylvöt tehtyäni, ei millään malttaisi odottaa kevän tuloa. Tänään postista kilahti Kuu ja Sää päiväkirja 2017, ja olen ajatellut merkkailla siihen kylvöt yms. kasvatus asiat.
    On muuten joulukuusi vielä hienon näköinen ja ei ole karissut juuri ollenkaan. Kaadettu kuukalenterin mukaan :)
    Nuutin päivään saa joulu meillä vielä olla.
    Mukava olisi myös niistä epäonistumisista kuulla, kun niitä varmasti meiltä kaikilta löytyy.
    Pakkasterveisin Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on tosi hyvä idea merkata päiväkirjaan kaikki kylvö- ja kasvatusasiat. Merkintöjä kannattaa tehdä jo etukäteen, niin oikea kuun vaihe ei epähuomiossa mene ohi.
      Kiva kuulla kokemuksia kuun vaiheiden hyödyntämisestä kuusen kaadossa. Jossain päin maailmaa kuun mukaan kaadettu joulukuusi saa erikoisleiman, ja on muita joulukuusia kalliimpi... koska kestää pidempään :)
      Se on ihan totta, kaikille sattuu epäonnistumisia kylvöissä, jopa ammattiviljelijöille. Siksi kannattaakin pelata varman päälle, jotta kylvöt onnistuvat. Siitä lisää sitten myöhemmin :)

      Poista