sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Porkkanan syyskylvö tehty!

Blogiyhteistyö: Korpikangas Siemen-Frö


Sopivasti lumet sulivat, ja pääsin kylvämään porkkanan siemenet syyskylvönä. Nyt peukut pystyyn, että siemenet itävät aikaisin keväällä ja saan näistä hyvän porkkanasadon :)

Porkkanan syyskylvö:

Porkkanan siemenet kylvetään mahdollisimman myöhään syksyllä, jotta ne eivät lähde kasvamaan ennen kevättä. Loka-marraskuu on hyvä ajankohta etelässä. Siemeneksi kuulemma kannattaa valita lajike, joka sopii porkkanan talvivarastointiin. Ei siis makeaa ja aikaisin kehittyvää lajiketta.


Oli tosi hankala löytää noita varastoporkkanan siemeniä kaupoista. Onneksi Korpikangas Siemen-Frö tuli taas apuun. Heillä nettikauppojen tapaan on runsas siemenvalikoima, ja jotain löytyy näin sesongin ulkopuolellakin.

Syyskylvön etuna pidetään sitä, että siemenet lähtevät aikaisemmin keväällä kasvuun, kuin keväällä kylvetyt. Ja kuivilla mailla kasvuun lähtö on silloin, kun maa on vielä kosteaa talven jäljiltä... sopii siis täydellisesti meidän multavalle hiekkamoreenimaalle.
Jännä nähdä, miten käy.

Tarhaorvokin siemenet:

Katsoin juuri ensi vuoden kuukalenteria ja tarhaorvokin siementen kylvöajankohta on tammikuun alussa. Onneksi minulla on jo siemenet hankittuna. Jos ei olisi, niin ne pitäisi metsästää nyt pika pikaa ennen joululomia.
Eilen otin tämän kuvan niistä rimpsureunaisista tarhaorvokeista, jotka kylvin tammikuussa. Kukkivat vieläkin.

Tulipas keväinen fiilis, vaikka talvi ei ole vielä edes kunnolla alkanut :)

Lisää vinkkejä siementen kylvöihin ja jatkohoitoon:


Kuun mukaan kylvöjen ajoittamisesta Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. Lisää tietoa siitä täältä.

Terveisin Sari


6 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä....huomenna siemenkauppaan ja sitten kylvöhommiin. Hyvää syksyn jatkoa toivottelee mökinmuori

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkanan syyskylvö on hauskaa, sillä keväällä on sitten jännää seurata, milloin porkkanan alut nousevat pintaan :)
      Noita varastoporkkanan siemeniä taitaa löytää vain isoista puutarhamyymälöistä, ja siementen nettikaupoista. En nimittäin syksyllä löytänyt niitä meidän lähialueen myymälöistä.
      Mukavaa syksyä sinullekin!

      Poista
  2. Jotenkin mennyt minulla ohi tuollainen asia kuin porkkanan syyskylvö...pitäisi ainakin kokeilla. Ensimmäinen kesä maallemuuton jälkeen meni muutenkin ihan totaalisesti kaikenlaisissa "kokeiluissa" ja mallikasta satoa sain vain Lapin puikula -perunasta. Jännityksellä jään odottamaan, kuinka talvesta ja tulevasta selviävät viime tingassa maahan laitetut pensasmustikat, keltavadelmat ja punaviinimarjapensaat. Mutta ensi keväänä täytyy harkita tarkkaan, mitä yleensä kannattaa istuttaa ja kasvattaa: jos koko kesän on töissä kodin ulkopuolella, ei kasvimaalla möyrimiseen jää riittävästi aikaa ja kalliit siemenet ja istutukset menevät haaskuuseen.
    Mutta kiitos raikkaasta, elämänuskoisesta blogistasi! Jatketaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta palautteesta! Se niin lämmittää sydäntä ja innostaa jatkamaan tätä blogikirjoittelua :)
      Porkkanan lisäksi muutamaa muutakin kasvia voi kylvää myöhään syksyllä. Ne kohdat vain täytyy merkata hyvin, että muistaa keväällä.
      Tuo on ihan totta! Kannattaa suunnitella hyvin, mitä ehtii hoitaa ja mitä haluaa syödä. Ja menee varmaan muutama vuosi, että oppii tuntemaan kasvatuspaikan. Se kun myös vaikuttaa kylvöjen onnistumiseen.
      Meillä on "ongelmana" runsasmultainen hiekkamoreeni kasvimaa. Jos sen kastelee aamulla, niin iltapäivällä pintamulta on jo ihan rutikuivaa tuulisena ja aurinkoisena päivänä keväällä. Monet pienet taimet ovat kuivuneet. Vuosien saatossa olemme kokeilemalla löytäneet kasvit, jotka selviävät maan pinnan kuivahtamisesta. Niitä on kiva viljellä, kun onnistuu varmasti. Niiden lisäksi tietysti pitää kokeilla joka vuosi jotain uutta ;)
      Ei mene kauaa, niin alkaakin jo kevätkylvöjen suunnittelu. Ja kohta ilmestyy ensimmäiset siemenluettelot... jee!

      Poista
  3. Blogiasi lukiessa olen huomannut, että mainitset monesti että siemenet tulisi kylvää jossain tietyssä kuun kohdassa. Tämä minua alkoi kovasti kiinnostamaan, sillä on ihan uusia asia. Oletko missään postauksessa kertonut tarkemmin mistä on kyse? Tai osaatko neuvoa mistä lisätietoa voisi löytää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuun vaiheiden hyödyntäminen puutarhan hoidossa säästää paljon aikaa ja saa onnistuneen lopputuloksen, oli sitten kylvämässä, istuttamassa, kitkemässä tai kastelemassa kasveja :)
      Lisää tietoa löytyy esim. postauksesta http://sarinpuutarhat.blogspot.fi/2017/01/kuukalenteri-puutarhurin-apuna.html

      Poista