sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Syyssyrikkä on paras perhoskasvi

Tänään kun aurinko paistoi taas pitkästä aikaa, niin syyssyrikän ympärillä oikein kuhisi perhosia. Se on kyllä ehdottomasti paras perhoskasvi! Tänä kesänä kukinta on hieman myöhässä, mutta niin on perhosetkin. Tämä meidän syrikkä on jo vanha, ja varma kukkija 😊

Valkoinen syrikkä...

Tässä valkoisessa on aina muhkeat kukat ja yleensä sen kukinta on alkanut vähän myöhemmin kuin purppurakukallisen. 


Tämä kuva on otettu viikko sitten, sillä tänään en huomannut kuvata syrikkää koko komeudessaan.  Se on siis aika korkea, lähes parimetrinen.

Purppuranvärinen syrikkä...

Vähitellen myös purppuranvärinen syrikkä  availee kukkiaan, ja siinäkin on perhosia ja kimalaisia. Se on kyllä jännä, miten ne heti lentävät kukkiin, kun aurinko kurkkaa pilvien takaa.

Tämä kuva taitaa olla viime vuodelta. Sen kukat ovat selvästi kapeammat kuin valkoisen.
Syy miksi se aloittelee kukintaa vasta nyt on se, että sille sattui keväällä pieni vesikatastrofi. Talvisäilytyssaaviin oli mennyt liikaa vettä, mikä harmillisesti huomattiin aika myöhään. Se selvästi otti nokkiinsa, ja vasta loppukesällä aloitti versojen kasvun... joten kukintakin myöhästyi.

Syyssyrikän hoito-ohjeet:

Syyssyrikkä eli syyssyreeni (Buddleja davidii) viihtyy aurinkoisella ja tuulensuojaisella paikalla. Maan on hyvä olla runsasravinteista multamaata, joka kuitenkin on läpäisevää. Syyssyrikkää kannattaa lannoittaa keväisin, ja elokuussa antaa syyslannoite. Sateettomina kausina sitä kastellaan, jotta kukat eivät kuivu ennen aikojaan. Syrikkä kestää keväällä voimakkaankin leikkaamisen, koska kukat tulevat uusiin versoihin.
Syyssyrikkä menestyy vyöhykkeillä (I-II) eli on näilläkin alueilla talvenarka.

Syysyrikän talvisäilytys:

Varmimmin syrikän saa talvehtimaan kellarissa. Sen takia nämä meidän syyssyrikät kaivetaan syksyllä ylös maasta saaveihin ja viedään kellariin. Ajankohta on ennen kuin pakkaset saapuvat, eli mahdollisimman myöhään. Siinä on kyllä oma hommansa, mutta on se sen arvoista : )
Talven aikana multapaakkua voi joutua kastelemaan, jos se näyttää kuivalta.
Keväällä huhti-toukokuun vaihteessa syrikät siirretään pihalle suojaiseen paikkaan tottumaan ulkoilmaan. Ne suojataan tarvittaessa yöpakkasilta. Toukokuussa syrikät istutetaan maahan, omille paikoilleen.

Lisää kesäkukkien talvisäilytysohjeita:

Hyvää alkavaa viikkoa!

Terkuin Sari

4 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat, kukinnot täynnä perhosia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja siinä syrikän lähellä kun kuvaili, niin perhoset lentelivät ympärillä. Välillä ne tulivat levähtämään olkapäälle tai käsivarrelle. Siinä oli ihan satumainen ja taianomainen fiilis.

   Poista
 2. Jos olisi paikka, missä säilyttää talven yli, niin oli heti hankintalistalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella lämpimällä ja suojaisalla paikalla I-vyöhykkeellä voi talvehtia suojattuna, mutta kylmällä alueella ei ykköselläkään talvehdi.
   Kaisaniemen kasvitieteellisessä näitä on ennen ollut kahvilan lähistöllä. Nyt en ole käynyt katsomassa, onko niitä enää alueen muutosten jälkeen. Siellä oli aurinkoisena päivänä myös tosi paljon perhosia.

   Poista