keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Pelargoni ja Musta Multa

Blogiyhteistyö: Biolan

Ehkä muistattekin viime keväältä, kun mietin uskaltaako pelargonille laittaa Musta Multaa. Sitä kun parjataan niin paljon. Nyt vuoden kokemuksella, ja jo sen multatestin jälkeen, olen ihan vakuuttunut Musta Mullan erinomaisuudesta. Sen juju on kestävä mururakenne, mikä tulee kompostin tuomasta humuksesta ja mikrobeista. Ei siis ihme, että Musta Multaa on valmistettu jo yli 30 vuotta!

Testipelargonin multa eilen:

Kummallekin pelargonille on vaihdettu multa viime keväänä. Isommassa saviruukussa on Musta Multaa ja siinä näkyy edelleen selvästi mullan mururakenne. Pinkissä ruukussa on halpaa kauppaketjun omaa multaa. Se on hienojakoista ja pölymäistä... eli kaipaa mullanvaihtoa.

Musta Mullan mururakenne eli käyttöohje:

Biolanin Musta Multa eroaa muista kukkamullista siinä, että sen yksi raaka-aine on kompostimultaseos. Siis elävää kompostia. Yleensä kukkamulta tehdään pelkästään turpeesta, hiekasta ja hietasavesta.

Jotta kompostin tuomat "elävät ainesosat" saadaan hereille, täytyy Musta Multa esikostuttaa ohjeen mukaan. Laitoin 1 litraan multaa vajaan desin vettä. Sekoitin hyvin. Nyt vaihdoin santulle mullat ja käytin tätä Musta Multaa. Vähän hirvitti, mutta kuulemma sopii saintpaulioillekin. Kerron sitten miten kävi 😉
 Tärkeää... ensimmäinen kastelu on vasta, kun mullan pinta on kuivahtanut. Sekin pienellä vesimäärällä.  Ei siis kastella mullanvaihdon yhteydessä!
Näin tein viime keväänä myös pelargonilleni ja mururakenne tuli heti näkyviin.

Sisäkukille oma Musta Multa:

Mustaa Multaa on kahta erilaista, puutarhaan tarkoitettua Puutarhan Musta Multaa ja tätä sisäkukille tarkoitettua, jossa on kuvakin sisäkukista. Mullan käyttöohje on pussin takana 😊

 Sain multapussin Biolanilta blogijuttujen kuvauksiin. Kiitos taas avusta :)

Rungollinen testipelargoni `Appleblossom White`:


 Tämän kuvan otin tänään. Saviruukussa kasvava pelargoni on ollut talven olohuoneen ikkunalla, johon ei paista aurinko talvella. Sillä ei myöskään ole lisävaloja, joten valon puutteesta vähän kalpea väritys. Matalampi pelargoni sen sijaan on ollut aurinkoisella ikkunalla talven.

Viime kesänä testipelargoni näytti tältä iltapäivän auringossa.

Paras multa on elävää:

Se tiedetään, että kasvit voivat hyvin ja ovat terveempiä, kun multa on elävää. Se päätee myös sisäkukille, vaikka harvemmin siitä puhutaan 😊 
Kompostimulta sisältää paljon mikroskooppisen pieniä mikrobeja yms. jotka pitävät mullan mururakenteen hyvänä ja mullan elävänä. Myös luonnonlannoitteet lisäävät mullan mikrobitoimintaa... siitä lisää myöhemmin.

Aurinkoisin pakkasterkuin!

Sari

12 kommenttia:

  1. Minä olen ollut Biolanin ja mustan mullan kannattaja jo pitkään niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Monet markettimullat ja Kekkilä ovat siihen verrattuna olleet todella huonolaatuisia mielestäni.
    Hauska tuo rungollinen pelargoni:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelargonin pistokas lähti ihan itse kasvamaan rungolliseksi, ja sehän sopi minulle :)
      Sisäkukilla huomasin nyt selvästi, miten heikkoa ne halvat mulla ovat. Musta Multa on edelleen multamaista testipelakuulla, kun taas muilla multa on pölymäistä. Vaihdoin testipelakuulta nyt vain pintamullan. Jännä nähdä, miten pärjää ensi kevääseen ;)

      Poista
  2. Teitpä postauksen kreivin aikaan, juurikin tänään tuota samaa mietin, onko musta musta juurikin nyt sopivaa vai mahdollisesti liian voimakasta nyt kasvuunlähdön aikaan. Huomenna aloitan mullanvaidot, mustaa multaa toin kaupasta! Kiitos tästä 'tietoiskusta'.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse vakuutuin näin käytännön kautta Musta Mullan erinomaisuudesta, siis kun käyttää sitä tarkasti pussin ohjeen mukaan ;)
      Se ei sovi kylvöihin, mutta mullanvaihtoon mainiosti. Minä vielä odottelen helmikuun loppuun, jolloin vaihdan muihin kasveihin mullat. Silloin kuun vaihekin on taas sopivasti kasvava.

      Poista
  3. Biolanin musta multa on minunkin mieleeni! :) Muut pussimullat ovat todella höttöjä siihen verrattuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kompostimullassa on taikaa :) Oli se sitten pihakasveille tai sisäkasveille. Sillä juuri kompostimultaseos tekee tästäkin Musta Mullasta niin hyvää kasveille, ja pitää mururakenteen vahvana.
      Vähän kyllä jännittää, miten saintpaulia alkaa viihtyä siinä. Tänään ainakin näyttää vielä ihan terhakalta :)

      Poista
  4. Enpä ole huomannutkaan, että musta mullasta on sisäkasveille oma seos. Kiitos vinkistä ! Täällä kans mietin, laitanko Biolanin kesäkukkamultaa pelargonioille. Joku kehui sitä. Oletko sitä testaillut ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ihan pakko kirjoittaa tästä sisäkukkien Musta Mullasta uudelleen, koska se on niin ekologista ja luonnonmukaista vahvan mururakenteen ansioista. Ja tiedän, ettei monikaan tunne sen tätä puolta, tai ylipäätään koko multaa :)
      Tänä keväänä Biolanilta tulee myyntiin uudistettu Kesäkukkamulta. Odotan sitä innolla, sillä kastelukiteet on nyt korvattu biohiilellä. Kastelukiteet ovat tosi epäekologisia, koska niiden maatumiseen menee vuosia. Joten aivan mahtavaa, että Biolan lopetti niiden käytön. Olen testaillut useampana vuotena biohiiltä sisältävää multaa kesäkukilla, myös pelakuilla. Se on vaikuttanut erittäin hyvältä ja kasvit selvästikin näyttivät kestävän paremmin mullan kuivumista. Olen täysin vakuuttunut biohiilen eduista mullassa! Ja onhan sitä tutkittu mm. peltoviljelyssä, jossa parempi kasvu oli ihan silmin havaittavissa. Odotan siis super innokkaana kevättä ja uudistetun Kesäkukkamullan testailua :)

      Poista
  5. Tuota samaa multaa minäkin tykkään käyttää. Iloista alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin on nyt tullut tämän sisäkukkien Musta Mullan käyttäjä, ihan näin testailun kautta. Istuttamani saintpauliakin on edelleen ihan napakka ja elinvoimainen eli multa näyttää sopivan myös sille :)

      Poista
  6. Täältä johtuikin mieleenni, että pelakuut voisi kohta tuoda aurinkoiselle ikkunalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän samaa olen ajatellut itsekin. Nyt seuraavaksi kun alkaa kasvava kuu, osa kellarin pelakuista otetaan huoneenlämpöön ikkunalle. Siten aloittavat kukkimisen aikaisemmin :)

      Poista