keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Maatiaisamaryllis kukkii, jee!


Vihdoinkin tämä "vauva-amaryllis" avasi nuppunsa. Eli tämä on se, jonka siementaimia sain Kaarinalta, yhdeltä innokkaalta harrastajalta, muistaakseni 5 vuotta sitten. Nyt se kukkii ensimmäistä kertaa. Mahtavaa, jee!

Maatiaisamaryllis:Maatiaisamaryllis kukkii kolme kertaa vuodessa! Saa nähdä kukkiiko tämäkin toukokuussa ja syyskuussa, kuten sen emokasvi.
Kaarina siis kylvi oman maatiaisamarylliksensa siemenet, joista tämä minun on yksi taimi. Oman amarylliksensä hän on saanut pienenä alkuna Lappeenrannan sukulaisilta 1967. Siellä suunnalla näkee tätä kuulemma paljon kodeissa. Ihanaa, kun kasveilla on historiaa ja tunnearvoa 😊

Maatiaisamaryllis eli pikkuamaryllis on kukiltaan aina tämän värinen. Sitä on kasvatettu Suomessa jo 1850-luvulla.

Maatiaisamarylliksen hoito-ohjeet:

Maatiaisamaryllis eli pikkuritarinkukka (Hippeastrum rutilum (striatum)) on kuin viherkasvi, sitä pidetään valoisalla ikkunalla ympäri vuoden. Se ei kuitenkaan pidä paahteesta, ja ei vaadi lepojaksoa. Maatiaisamaryllista kastellaan säännöllisesti, etenkin nuppu ja kukkavaiheessa. Sitä myös lannoitetaan kunnolla.
Multa vaihdetaan harvoin ja sillä saa olla "ahdas" ruukku. Mitä enemmän sipuleita on ruukussa, sen paremmin se kukkii.
Olen kuullut myös ohjeen, että kukkimisen jälkeen voi lopettaa kuukaudeksi lannoittamisen ja vähentää hieman kastelua. Sen jälkeen taas aloitetaan normaali kastelu ja lannoitus.

Olen ihan innoissani tästä maatiaisesta 😊

Terkuin Sari

Ps. Kiitos vielä kerran Kaarina amaryllisvauvoista!

17 kommenttia:

 1. Kauniisti kukkii, kuten "äitikukkakin" :) Itse en ole koskaan lannoittanut ja kastelenkin miten sattuu. Parhaiten viihtyy saviruukussa. ps. yhytä nyt kun kukkiin niin tekee siemenkodat. Kaarina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosi kauniskukkainen ja lehdistökin on kaunis ympäri vuoden. Olen niin ihastunut näihin. Olen kuullut myös muutamalta muulta, että eivät hoida sitä mitenkään erityisemmin, eli taitaa olla hyvin sopeutuva eri hoitajien tyyleihin ;)
   Täytyypäs yhyttää kukat, ihan kokeeksikin :)

   Poista
 2. Onpas se upea! Ja monta kukintaa vuodessa kuulostaa luksukselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Toivottavasti osaan hoitaa sitä niin, että kukkii usein. Nyt pitääkin taas laittaa sille uudet lannoitepatukat.

   Poista
 3. Olet saanut ihanan kukkivan aarteen. Mahtavaa että onnistuit sen kukittamisessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin innoissani tästä maatiaisamarylliksestä. Upea kukinta ja helppo hoito... voiko olla paremmin. Ja vielä kiva historiakin :)

   Poista
 4. Ihana,kukka jolla on historia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin on tosi upeaa, kun kasvilla on historia. Oli se sitten pihakasvi tai sisäkukka, tarina sen historiasta tekee kasvista arvokkaamman :)

   Poista
 5. Tuo on niin upea maatiainen, meillä kotona sitä äidillä oli kun olin lapsi. Hienoa että olet saanut sen noin upeasti kukkimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatiaisamaryllis on ollut ennen yleisempi viherkasvi. Se tekee sivusipuleita ja niitä todennäköisesti annettiin naapureille, miniöille ja tyttärille ;)
   Jännä nähdä, saanko sen kukkimaan uudelleen touko-kesäkuussa.

   Poista
 6. Upea amaryllis! Hienosti olet saanut sen kukkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) On kuulemma tosi helppo kukitettava. Saas nähdä, kukkiiko se taas uudelleen keväällä.

   Poista
 7. Voi kun saisi jostain maatiaisen mukulan.. Onko sulla tietoa mistä näitä voisi saada

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä näkee myytävän harrastelijoiden taimienvaihtopäivillä ja kirpputoreilla. Ne on silloin hyvin vaatimattoman näköisiä muutamine lehtineen, joten kannattaa kysellä myyjiltä.
   Toivottavasti löydät maatiaisamarylliksen :)

   Poista
 8. Täällä Sarille kukan antanut :) Mullat vaihdettu omiin kukkiin ja mukuloita ja pari kukkaa kaipaa kotia. Sarilta saa meiliosoitteeni/puh.nro :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, olisin kiinnostunut Maatiaisamarylliksen sipulin/sipuleita saamaan.
   Miten tässä voisi edetä?

   Poista
  2. Laitoitkohan sinä jo minulle tästä aiheesta sähköpostia?

   Poista