tiistai 10. tammikuuta 2017

Kuukalenteri puutarhurin apuna

Blogiyhteistyö: Puutarha Studio ja Yläkuu kustannus
Kuukalenterit ja kuun vaiheiden hyödyntäminen on hyvin vanhaa perinnetietoa. Sitä on käytetty ympäri maapalloa, myös Suomessa. Kerron tässä nyt lyhyesti, miten sitä voi käyttää puutarhan hoidossa hyödyksi.

Kuun vaihe siementen kylvöissä, mullan vaihdossa, pistokkaiden otossa:

Kun valitsee oikean ajankohdan, siemenet itävät paremmin ja kasvit juurtuvat hyvin. Tämän huomaa etenkin ronkeleiden kasvien kanssa.
Yleisohje on se, että suurin osa kasveista kylvetään, istutetaan, vaihdetaan mullat ja otetaan pistokkaat kasvavan  eli yläkuu aikaan. Eli uudenkuun jälkeen aina täysikuuta edeltävään päivään asti.
Juurekset yms. sen sijaan kylvetään vähenevän kuun eli alakuun ekalla viikolla eli täysikuun jälkeisenä viikkona.
Ne rimpsureunaiset orvokit itivät viikossa, vaikka siemenpussissa arvioitiin itämisen kestävän 2-3 viikkoa. Syynä oikea kuun vaihe, ja laatumulta 😊

 Jos tuntuu vaikealta suunnitella kylvöjä kuun vaiheet huomioiden, kannattaa työt merkata etukäteen kuukalenteriin. Kuvassa on Kuu ja sää Päiväkirja 2017, jossa on enemmän tilaa omille merkinnöille. Merkkasin sinne jo esim. daalioiden juurakoiden istutusajan. Toki lähempänä ajankohtaa näkee vasta sään. Mutta kalenteriin merkkaaminen toimii muistutuksena.

Rikkaruohojen kitkeminen ja Suuri Kitkemispäivä:

Kun rikkaruohoja ja vesakkoa hävittää ns. hävityspäivinä, ne eivät kasva niin helposti takaisin. Tästä olen myös tosi vakuuttunut. Nykyään kitken ainoastaan hyvinä kitkemispäivinä. Silloin juuretkin lähtevät paremmin maasta.
Suuri Kitkemispäivä 18.6. on myös tosi tehokas. Se kannattaa ottaa vapaapäiväksi!
 Niin kuukalenterissa kuin tässä päiväkirjassa on lyhenteet kertomassa esim. kitkemispäivät sekä mullanvaihdon, kylvöjen, perunan noston, marjapensaiden leikkaamisen päivät. Monet kokevat nämä kalenterit juuri sen takia suunnittelua helpottaviksi.

Kastelupäivät kuun mukaan:

Kun kastelee kastelupäivinä sisäkasveja, tai pihakasveja, ne voivat paljon paremmin. Siitä saan koko ajan palautetta. Itse sain kirvat poistettua isolehtisesta lankaköynnöksesta kastelupäiviä noudattamalla. Se oli iso juttu!
Kastelupäivät ovat ns. lehtipäiviä eli kalenterissa on leh-merkintä. Niiden tietämiseen tarvitaan jonkinlainen kuukalenteri.
Pidän tuossa blogin sivupalkissa (sekä yläosassa) Pientä kuukalenteria, jossa on merkittynä kastelupäivät. Samoin muistuttelen niistä Puutarha Studion facebook-sivuilla.

Lisäoppia kuun vaiheista kursseilta ja kirjoista:

Tietoa kuun mukaan ajoittamisesta puutarhapuuhissa löytyy Puutarha Studion Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla.
Tänä keväänä opetan kuun vaiheita puutarhan hoidossa 9.2.2017  Espoon työväenopistolla ja 7.2.2017 Nurmijärven opistolla Klaukkalassa. Kummatkin on yhden illan kursseja ja kurssi sopii kaikille.

Aiheesta on myös paljon kirjallisuutta. Kuvassa on tosi luettu Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa 😉

Kuukalenteria, Päiväkirjaa ja kirjoja voi tilata yritykseni Puutarha Studion nettisivuilta tai Yläkuu kustannukselta.

Olisi tosi ihana kuulla, oletteko käyttäneet kuun vaiheita hyödyksi? Ja onko siitä ollut apua?

Puutarhaterkuin Sari

18 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä kiehtova juttu. Vuosia olen seuraillut Sinun vinkkejä ja kitkenyt ahkeraan kitkentäpäivinä. Kiehtovaa =) Ehkäpä minunkin pitäisi jonain päivänä tilata tuo Kuun vaikutus kirja =) Mutta nää sun vinkit ovat olleet niin parhaita =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta palautteesta! Välillä olen täällä yksikseni kirjoittaessa miettinyt, että onkohan vinkeistä kenellekään oikeasti hyötyä ;)
      Olen kuullut, että monet ovat saaneet rikkaruohot vähenemään ja kuitenkin kitkeneet paljon harvemmin. Siis kun ovat kitkeneet kitkemispäivinä.
      Aihe on minustakin tosi kiehtova, ja koko ajan oppii siitä uutta.

      Poista
  2. Vinkeistäsi on paljon hyötyä.Uskon kyllä vaikutuksiin ,vaikka kokemusta on vasta viime keväästä lähtien.Kitkin muinakin päivinä ,mutta kitkemispäivinä rikkakasvit irtosivat juurineen tosi helposti.Älä kastele-päivinä olen ollut kastelematta ja sisäkasvit kastelen aina vain kastelu-päivinä,paahteista takapihaa olen toki kastellut muinakin iltoina kesäisin.Syysistutukset tein nekin kuun vaiheiden mukaan.Kiitos kun laitat vinkit sivupalkkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinullekin ihanasta palautteesta! Kitkemisessä näkee niin konkreettisesti kuun vaiheiden hyödyt. Sitä oikein odottaa, että pääsee kitkemään :)
      Kuun vaiheista löytyy monia muitakin helppoja ja hauskoja juttuja, joista en vielä ole kirjoitellut. Yksi on puutarhurin kynsien vahvistus ;)

      Poista
  3. Kiitos vinkeistäsi! Olen viikoittain käynyt lukemassa juttuja ja tarkistanut samalla kastelukalenteria. Viheliäinen vihannespunkkiriesa on saanut tarttumaan jokaiseen oljenkorteen ja tämä vaikuttaa nyt vuoden kokemuksella olevan hyvinkin toimiva keino! -Ulla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kun kerroit kokemuksia! Kiitos!
      En muista kovinkaan monen antaneen palautetta ötökkäongelmien hoidosta kuun vaiheiden avulla. Itse sain ne kirvat pois silloin. Ja kesällä kun olen reissaillut paljon, ja kastelu on ollut milloin sattuu... monenlaiset ötökät ovat hyökänneet kukkiini. Eli kyllä niillä kastelupäivillä on oma vaikutuksensa ötököihin :)

      Poista
  4. Olen seurannut pientä kuukalenteriasi jo useamman vuoden ja toiminut sen mukaan. Nyt sivupalkissa ei ole ollut otollisia aikoja kylvöille. Olen yrittänyt seurata kalenterista kuun vaiheita.Minulla ei siis ole kuukalenteria vaan kopioitu kuukalenteri kokovuodelle. Kiitos kaikista vinkeistä,niistä on ollut hyötyä. T. Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta palautteesta! Kiva kuulla, että kalenteria seurataan. Se kannustaa taas sen jatkamista :)
      En ole vielä laittanut siihen kylvöaikoja, sillä harva kylvää näin aikaisin tammikuun alussa. Mutta taidanpa laittaa siihen jo seuraavan kylvöajan. Ja helmikuussahan alkaa jo mullanvaihdotkin. Kevät lähestyy pikkuhiljaa :)

      Poista
  5. Moi!
    Kirjoitin jo kertaalleen, mutta taisin onnistua hävittämään kirjoittamani.

    Haluan kiittää sivuistasi.
    Täällä niitä luetaan ahkerasti ja mä arvostan hirveästi sitä, että viitsit päivittää noita älä kastele-päiviä ja pitää tätä vanhaa kansanperinnettä yllä sivujesi muodossa! Kiitos paljon.

    Itse en ole vielä päässyt kuukalenterin rytmiin kokonaan kiinni, mutta mullat vaihdoin huonekasveille jo suureksi osaksi mullanvaihtopäivinä.
    Aloitin vasta viime vuonna huonekasvi harrasruksen bollatietämyksellä, mutta nyt kukkia on 70-80 kappaletta jo.
    Aion kyllä perehtyä vielä lisää kuukalenterin saloihin.
    Kiitos sulle vielä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!
      Kiitos sinulle ihanasta palautteesta! Tällaiset palautteet antavat intoa jatkaa kuukalenterin pitämistä täällä blogissa, vaikka olisi muita kiireitä.
      Ja on mukavaa kun voi auttaa, sillä itse koen kuun vaiheiden mukaan toimimisen helpottavan puutarhatöitä :)

      Onpas sinulla paljon huonekasveja, vau! Niiden kasvua onkin mukava seurata ja hoitaa niitä. Kuukalenterin saloihin oppii vähitellen, ja kannattaakin opetella yksi asia kerrallaan, niin se jää helpommin muistiin.
      Hyvää kevään jatkoa!

      Poista
  6. Jos jotain ötököitä on kasveissa niin miten äkkiä huomaa, että ne on lähtenyt kun kastelee lehtipäivinä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siinä menee useampi viikko. Jos ötököitä on jo, niin kannattaa käyttää jotain torjunta-ainetta, esim. luomulaatuista luonnonpyretriiniä. Yleensä yksi torjunta ei riitä, koska ötököitä tulee uusi erä.
      Pitkällä tähtäimellä kuun mukaan kastelu vähentää selvästi ötököitä ja niiden määrää kasvissa. Hitaasti hyvä tulee :)

      Poista
  7. Olen ottanut yleensä huomioon kuun vaiheet, paitsi rikkaruohojen kohdalla. Oon tiennyt vain tietyn päivämäärän, mihin mennessä pitää kitkeä. Tuo ei ole kyllä toiminut, niitä on kuitenkin tullut lisää. Kyllä sato on runsas, kun viitsii seurata👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rikkaruohojen siemeniä on maassa paljon, sillä koko ajan niitä tulee lisää ja ovat itämiskykyisiä ainakin sata vuotta ;) Joten niitä saa kitkeä keväästä syksyyn. Kuun vaiheiden mukaan kitkeminen selvästi näyttää olevan tehokasta. Sitä on moni kertonut ja olen sen itsekin huomannut. Eli pääsee paljon helpommalla.

      Poista
  8. Olen yrittänyt selvittää pistokkaiden ottamisesta ja juurruttamista selvää; milloin kannattaa tehdä kuunvaihe menetelmän mukaisesti. Kyseessä on kultaköynnös. Jos 6.5.2019 eli kasvavan kuun / yläkuun aikana otan pistokkaita kultaköynnöksestä ja laitan ne veteen juurtumaan, niin milloin olisi paras aika laittaa ne multaan? pitääkö odottaa 4.6 saakka milloin on taas paras kylvöpäivä? Tai viimeistään 18.5 laittaa vedestä multaan. Vai olisiko 6.5 järkevintä laittaa pistokkaat suoraan leikkaamisen jälkeen multaan? Tarkoitus on juurruttaa peräti 40 purkillista kultaköynnöksi viheseinää varten niin pyrin optimoimaan juurrutuksen onnistumisen! Tarkoitus on että kasvit tulisivat olemaan 14 cm ruukuissa, onko ihan ok istuttaa ne samantien noin isoon ruukkuun, vaikka 6 pistokasta per ruukku?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvit ovat yksilöitä, joten ne juurtuvat omaan tahtiin eikä sitä voi ennakkoon tietää. Eli jos ne ovat kasvattaneet jo hyvät juuret ennen täysikuuta, niin voit istuttaa ne viimeistään 18.5. tai jos juurtuminen on heikompaa, istuta ne vasta 4.6..
      Voit myös laittaa ne juurtumaan suoraan multaan, mutta vedessä niitä on helpompi tarkkailla, jos vaikka jokin pätkä alkaakin mädäntyä. Siitä voi silloin ottaa vielä latvan pistokkaaksi.
      Riippuu pistokkaiden lehtevyydestä ja koosta, montako tainta kannattaa laittaa ruukkuun. Näet sen sitten kyllä, kun on sen aika :)

      Poista
  9. Olen riippuvainen kalenteristasi ja päivistäsi, nyt jo odotan seuraavien päivien ohjeita eteenpäin 💛 Älä vaan jätä meitä 🙏

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole jättämässä teitä :) Aivan ihana kuulla, että joku seuraa sitä!
      Päivitän tuon Kastelupäivät ja kuu -sivun ja sivupalkin Pienen kuukalenterin näin maanantaisin. Nyt oli niin työntäyteinen päivä, että vasta äsken ehdin tehdä sen.

      Poista